Kontakta oss:

Tele: 044-33 11 90
E-post: info@ospabfrukt.se



Marinad a la Susanne

Vikentomater är ett av de företag som förutom sina goda tomater även säljer många av våra äppelprodukter. Susanne ger här tips på en god marinad till grillad fisk.

1. Äppelbalsamvinäger (från Öspab)
2. Olivolja av god kvalitet – gärna spansk
3. Citron och dillfrösalt (från Bjärehembygd)
4. Strösocker
5. Kinesisk soja
6. Svartpeppar – grovmalen
7. Saft av två urkärnade tigertomater.

Glöm ej att smaka, smak och smaka.

Havre- och äppelbollar

Ingredienser:
100g Smör
¾ dl Socker
2 ½ dl Havregryn
1 dl Öspab äppelmos med kanel
1 tsk Kanel
1 påse Hackad mandel

Blanda allt utom den hackade mandeln till en deg ställ i kylskåp ca 30 min.
Under tiden rosta mandeln lätt gyllenbryn i stekpanna och låt svalna.
Forma sedan smeten till bollar av önskad storlek och rulla i den rostade mandeln.
Ställ i frysen och ta sedan fram en liten stund före de ska ätas.
Smakar bäst riktigt kalla eller halvfrysta

Skånsk Risotto

Ingredienser till 4 pers:
4 dl Arborioris
1 stor Gul lök
2 Vitlöksklyftor
3 msk Rapsolja
1 rött Äpple
6 dl Öspab äppelmust
2 msk Öspab äppelcidervinäger
1 dl riven extralagrad ost, t.ex. Allerum XO
1 liter varm Kycklingbuljong + extra vatten
1-2 Selleristjälkar
½ msk örtkrydda t.ex. Salvia, mejram eller timjan
1 pkt Bacon

Hacka löken och vitlöken fint. Tärna selleri och riv osten. Stek baconen i stekpanna eller några minuter på en tallrik med hushållspapper på högsta effekt i mikrovågsugnen. Var noga med att hålla uppsikt över baconen om den görs i mikrovågsugnen.
Fräs lök, vitlök och örtkryddor lätt i oljan. Tillsätt riset och fräs även detta med ständig omrörning tills det är mer åt det genomskinliga hållet.

Blanda ner sellerin och äppelmusten och rör om hela tiden. Riset ska aldrig börja bränna vid i botten, då behövs mer vätska. Det ska inte heller vara för mycket, vätskan ska precis täcka riset. Tillsätt mer buljong när det behövs allt eftersom vätskan kokar in.

Låt koka under omrörning ca 20 min tills riset är färdigt och ger ett lagom tuggmotstånd. Tillsätt även äppelcidervinägern och baconen under processen.
När riset är färdigt smaksätt med den rivna osten, peppar och ev. salt.
Blanda till sist ner äppeltärningarna precis innan servering så att de håller sin krispighet.
Servera till kyckling eller kött tillsammans med en stor sallad på t.ex. ruccola och babyspenat.

Smarrigt Grovt Höstbröd

Grovt bröd utan jäst, med inslag av höstens delikatesser

2 dl rågflingor eller havregryn
3 dl vetemjöl
2dl rågsikt
1 ½ dl kross av t.ex. havre eller råg
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl pumpafrön
1 dl hasselnötter, grovhackade
4 dl naturell yoghurt
1 dl Öspab äppelmos med kanel
1 msk flytande honung
½ dl Öspab äppelmust
Olja och Sesamfrön till formen
Pumpafrön till garnering

Sätt ugnen på 200.
Blanda torra ingredienser i en bunke. Blanda blöta ingredienser i en annan.
Slå samman de båda bunkarna och rör ihop till en kladdig och ganska lös deg.
Bröa brödformen med olja och sesamfrön och häll över degen i formen, hjälp till med en slev.
Strö lite pumpafrön ovanpå brödet och ställ in det i nedre delen av ugnen.
Grädda brödet i ca 1 timme.
Låt svalna innan provsmakning. Då hinner brödet få en fast, fin och saftig insida och håller sig längre.

Sommarlängtan Smoothie

Ingredienser till 2 glas:
2 dl Öspab Äppelmust
2 dl Frysta hallon
1 st. banan

Mixa allt i en blender och servera i glas med sugrör.

Äppelglögg

Ingredienser:
1 liter Öspab äppelmust
2 st kanelstänger
2 st pomeransskal
1 st torkad ingefära
10 st kryddnejlikor
10 st kryddpepparkorn
1 tsk kardemummakärnor, lätt krossade
1 dl russin
1 apelsin, pressad


Blanda alla ingredienser och koka upp långsamt. Låt koka i ca 10 min.
Sila av och eventuellt söta med lite socker eller flytande honung om sötare dryck önskas.
Servera med en äppelskiva, russin och skållad mandel.

Svalkande Iste med Äpple

Ingredienser:
5dl vatten
50g färsk ingefära
5dl vatten
1 msk grönt te
1 liter Öspab äppelmust
Citron
Socker
Isbitar

Koka upp vattnet tillsammans med ingefäran. Låt koka 10 min och låt sedan svalna i vattenbad. Fiska upp ingefäran och sila från smått med hjälp av en finhålig sil.
Koka upp tevattnet. Vänta några minuter på att vattnet ångat av sig till ca 75 grader. Lägg i det gröna teet och låt dra 5 min. Sila sedan av och kyl ner så fort som möjligt.

Blanda ingefärskoket och det gröna teet med äppelmusten när allt svalnat ordentligt.
Smaksätt ev. med en skvätt citronsaft och söta drycken med socker efter egen smak. Servera drycken väl kyld i glas med mycket is och några äppelskivor!

Tips! Smaksätt med myntablad för en annorlunda smak.

Äppelsirap med kanel

Ingredienser:
2 dl Öspab äppelmust
2 dl Strösocker
1 tsk Malen kanel
 
Tillagning:
Häll ner samtliga ingredienser i en kastrull och rör om.
Koka upp blandningen.
Låt blandningen koka tills temperatuten uppgår till 110o C (tar cirka 15 minuter).
Ta bort kastrullen från plattan och låt sirapen svalna.
Förvara sirapen i en flaska eller burk.
Sirapen är hållbar i flera veckor vid förvaring i kylskåp.

Kall äppelsoppa smaksatt med mynta

Ingredienser:
2 skivor Grekiskt lantbröd eller liknande
1 st Gurka
½ Lime
1 kruka Mynta
1 st Grön paprika
5 dl Öspab äppelmust
 
Tillagning:
Skär bort kanterna från brödskivorna och tärna inkråmet.
Skala gurkan och tärna den i mindre bitar.
Rensa och skär paprikan i bitar.
Plocka bladen från myntan.
Mixa ingredienserna tillsammans med äppelmusten och saften från 1/2 pressad lime.
Kyl soppan i kylskåp tills den blivit riktigt kall.

Kall jordgubbssoppa smaksatt med citronmeliss

Ingredienser:
2 skivor Grekiskt lantbröd eller liknande
1 st Gurka
2 msk saft från en pressad Citron
½ kruka Citronmeliss
1 st Röd paprika
5 dl Öspab äppelmust med jordgubbar
 
Tillagning:
Skär bort kanterna från brödskivorna och tärna inkråmet.
Skala gurkan och tärna den i mindre bitar.
Rensa och skär paprikan i bitar.
Plocka bladen från citronmelissen.
Mixa ingredienserna tillsammans med äppelmusten och citronsaften.
Kyl soppan i kylskåp tills den blivit riktigt kall.

Ugnsbakad lax med äppelsenapskeso

4 personer
 
Ingredienser:
600 g Laxfilé (benfri)
120 g Keso
2 msk Öspab äppelsenap
Färsk dill
Svartpeppar
 
Tillagning:
Sätt på ugnen på 225oC.
Skär laxfilén i fyra jämnstora bitar.
Skär ett snitt i mitten på varje laxbit, snittet ska vara 2-3 cm djupt.
Blanda keso och äppelsenap i en skål.
Hacka färsk dill och tillsätt i blandningen, rör om.
Peppra laxfilébitarna och fyll dessa med blandningen.
Lägg laxfilébitarna i den ugnssäkra formen och stoppa in formen i ugnen.
Ta ut laxen efter 10 minuter.

Äppelcupcakes

Blir 12 stora cupcakes
 
Ingredienser:
Cupcakes
50 g Smör
½ dl Mjölk
1 ½ dl Öspab äppelmust
3 st Ägg
2 dl Strösocker
3 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
1 msk Mald kanel

Fyllning
Öspab äppelmos med bitar
Frosting
2,5 msk Öspab äppelmust
200 g Färskost (Philadelphia eller liknande)
2 dl Florsocker

Dekoration
1 Äpple
Mald kanel

Tillagning:
Cupkakes
Sätt på ugnen på 175 C.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och musten.
Vispa äggen med sockret poröst i en skål och häll i vätskan från kastrullen.
Tillsätt mjölet, bakpulvret, vaniljsockret och kanelen i smeten.
Häll upp smeten i cupcakesformarna och grädda i ugnen i ca 30 minuter.
Låt cupcakesen svalna.

Fyllning
Gröp ut ett hål i mitten på varje cupcake och fyll med äppelmosen.

Frosting
Blanda färskosten, äppelmusten och florsockret i en skål.
Bre på frostingen på varje cupcake.

Dekoration
Skär äpplet i tunna klyftor och dekorera cupkakesen med.
Pudra över kanel på varje cupkakes.

Päronmaränger med päronsmörkräm


Ingredienser:
Italienska maränger
2 ½ dl Strösocker
1 ½ dl Öspab päronmust
4 st Äggvitor
Smörkräm
4 st Äggulor
1 dl Öspab päronmust
1 dl socker
150 g Smör (osaltat)
Dekoration
1 st päron
 
Tillagning:
Italienska maränger
Sätt ugnen på 125oC.
Häll sockret och päronmusten i en kastrull och koka upp under omröring.
Låt koka tills temperaturen kommit upp till 120oC eller att lagen klarar karamellprovet.
Vispa äggvitorna till ett styvt skum.
Droppa i lagen i äggviteskummet under ständig vispning.
Fortsätt vispa marängsmeten till dess att den svalnat.
Fyll spritsen med marängsmeten.
Lägg bakplåtspapper på ugnsplåtar.
Spritsa marängsmeten till små korgar.
Grädda i ugn i ca.1 timme.

Smörkräm
Ta fram smöret och låt det ligga i rumstemperatur.
Häll sockret och päronmusten i en kastrull och koka upp under omröring.
Låt koka tills temperaturen kommit upp till 120oC eller att lagen klarar karamellprovet.
Vispa äggulorna och tillsätt lite sockerlag i taget, fortsätt vispa tills krämen är sval och blivit till en tjock mousse. Vispa ner lite smör i taget i moussen.
Häll moussen i en spritspåse och spritsa moussen i marängkorgarna.

Dekoration
Skär päronet i klyftor och dekorera marängerna.
 
Marängbakelserna bör ätas inom 2 timmar efter att smörkrämen tillsats då marängen blir porös.

Sill smaksatt med äppelmos & senap

Ingredienser:
1 förpackning Abba 5 minuter sill
100 g extralagrad prästost
200 g Gräddfil
20 g Öspab äppelsenap
100 g Öspab äppelmos med bitar
50 g Syltlök
 
Tillagning:
Mixa ihop syltlöken och äppelmosen tillsammans med gräddfilen.
Blanda i senapen i röran.
Riv osten grovt och blanda även i den.
Dela sillen i lagom stora bitar och blanda ner den i röran.

Förvara sillen i kylskåp, sillen är godast efter minst ett dygn då smakerna kommer fram bättre.

Jordgubbsmusttårta med kokos och valnötsbotten

Ingredienser:
Botten
50 g Smör
50 g Kokos
50 g Valnötskärnor
1 st Äggula
1 ½ dl Strösocker

Mousse
1 äggvita
½ dl socker
1 dl Vispgrädde
200 g Färskost (Philadelphia eller liknande)
2 ½ dl Öspab äppelmust med jordgubbar
1 ½ tsk Vaniljsocker
4 st Gelatinblad

Dekoration
1 Äpple
 
Tillagning:
Botten
Sätt på ugnen på 125oC.
Vispa äggulan tillsammans med sockret.
Hacka valnötterna.
Smält smöret och blanda i kokos och valnötter.
Blanda ner nötblandningen i äggsmeten.
Häll över smeten i springformen och platta ut den till ett jämt lager.
Grädda i ugnen i ca.45 minuter tills botten blivit gyllenbrun.
Låt botten svalna.
Ta bort kanten på springformen och diska den.
Sätt tillbaka kanten.

Mousse
Lägg gelatinbladen i blöt i 10 minuter.
Vispa grädden i en skål.
Vispa äggvitan till ett hårt skum i en ny skål och tillsätt lite socker i taget under omvispning.
Smält gelatinbladen i en kastrull enligt instruktioner på förpackningen.
Tillsätt musten i kastrullen med den smälta gelatinen, rör om.
Häll sedan ned blandningen i en skål och blanda i färskosten.
När blandningen blivit slät vänd först i den vispade grädden och sedan den vispade äggvitan utan att vispa runt. Häll moussen i springformen och ställ in i kylen i minst 4 timmar innan servering.

Dekoration
Dekorera tårtan med t ex äppelklyftor

Knäck smaksatt med äppelmust

Laktosfri

Ingredienser:
50 g Sötmandel
1 dl Sirap
1dl Strösocker
1 dl Öspab äppelmust
 
Tillagning:
Koka upp mandlarna i vatten.
Häll av vattnet och avlägsna skalet.
Hacka mandlarna i små bitar.
Blanda sirapen, sockret och musten i en kastrull och koka upp under omröring.
Låt blandningen koka tills den kommer upp i 125-130 C eller klarar kulprovet.
Häll ned mandeln i knäcken och rör om.
Häll upp knäcken i formarna och låt svalna

Produkter

Äppelmust
Äppelcider
Småflaskor
Specialmust
Äppelglögg
Bag in Box
Ekologiskt
Gott och nyttigt
Senap
Balsamvinäger
Äppelcidervinäger
Äppelmos burk
Äppelmos hink
Torkad frukt

Övriga Produkter